latinica

ПРЕЗИ радионица

У последње време постале су популарне презентације направљене у Презију, будући да су динамичније од презентација у Power Point-у, па је Друштво младих лингвиста желело да своје чланове упозна са предностима Презија и да их научи како могу да направе овакве презентације, а све у циљу да резултате својих истраживања представе на најбољи могући начин. Зато је Друштво организовало ПРЕЗИ радионицу 17. маја 2014. године од 15 до 17 часова у Канцеларији за младе.

Прези је алат за прављење презентација заснован на сасвим другачијем концепту од класичних. Заснован je на клауд технологији; он се не инсталира, већ му се приступа као сајту, што ће рећи да не заузима простор на рачунару. Наравно, за оне који воле офлајн рад, постоји и десктоп верзија.
Презентације које се праве у Презију зову се – презији. Користи се виртуелно „платно” које имитира школску таблу, на коју се стављају елементи презентације: текст, слике, видео... На екрану се аутоматски појављује прозор са шаблонима, па корисник може изабрати неки од њих. Шаблони имају већ одређену позадину, фонтове, рамове, путању. Али, сваки детаљ, од фонтова до боја, могуће је мењати и прилагодити свом укусу.
Путања представља низ објеката (рамова, слика, текста...) на које ће се зумирати. Приликом презентовања корисник прати путању, јер она одсликава редослед излагања. Али путања није визуелно линеарна, већ заправо представља хијерархијску структуру, па је упечатљивија и лакша за памћење. Зумирањем се може сагледати целина, али и концентрисати се на детаље, што је једна од погодности које пружа Прези.
Предност Презија је и у томе што је идеалан за сарадњу: омогућава заједнички рад на презијима у реалном времену.
У основној верзији је бесплатан, а за напредне верзије треба платити одређену суму. Међутим, Прези је посебно наклоњен образовним институцијама, па је тако за све ученике, студенте, професоре са мејл адресом институције омогућено регистровање под посебним условима. 

Радионицу је водио Никола Спасојевић, амбасадор Презија на Универзитету у Београду. Његове презије можете видети овде

У првом делу радионице Никола Спасојевић је објаснио шта је Прези и како се праве презији. У другом делу радионице су чланови Друштва могли сами да се окушају у прављењу презија. Никола Спасојевић им је помагао да остваре оно што су наумили, али и да учине презентацију што ефектнијом.  

Powered by Bullraider.com