latinica

Др Ана Петровић Дакић: Вербалне асоцијације и апстрактне именице код ученика основне школе

За вербалне асоцијације се сматра да одсликавају заједничко искуство припадника једне друштвено-језичке заједнице, дајући нам њену језичку слику света. Скоро ослобођене прагматичких стега, оне нам пружају увид у ментални лексикон, наше знање о речима и појмовима. Иако већим делом независне од контекста, оне су ипак осетљиве на спољашње утицаје, те се временом мењају. Њихова динамична структура одсликава где се неки говорник или, посматрано групно, читава једна заједница налази у свом развоју.
Асоцијације су коришћене за проучавање (психо)лингвистичког развој деце, али та су истраживања била углавном усмерена на децу предшколског узраста из англофоних и русофоних средина. Такође, била су усмерена на конкретне речи, док се у когнитивним наукама све већи акценат ставља на апстрактне речи и појмове, с обзиром на њихову важност за когнитивно, емоционално и друштвено сазревање.
На овом предавању биће представљене асоцијативне норме за 20 апстрактних именица (будућност, доброта, душа, живот, лепота, љубав, љубомора, љутња, мир, мржња, нада, неправда, помоћ, радост, самоћа, срећа, стид, страх, туга, успех) код ученика основне школе са српског говорног подручја, тј. асоцијације на речи и код испитаника који су ретко били у центру испитивања. Исто тако, биће представљена и нова истраживања менталног лексикона и апстрактног појмовног система заснована на нормама овог типа.
Сакупљене норме су доступне путем сајта: https://sites.google.com/view/anapd/pocetna/asocijacije.

Др Ана Петровић Дакић је асистент на Катедри за српски језик, књижевност и методику српског језика и књижевности Учитељског факултета у Београду.

Презентацију са предавања можете видети овде. (N.B. Напомињемо да је презентација, као и сав материјал на сајту, заштићена Creative Commons лиценцом (Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија), под којом се подразумева да је дозвољено умножавање, дистрибуција и јавно саопштавање дела, без прерада, али само у некомерцијалне сврхе и под условом да се наведе име аутора.)

Powered by Bullraider.com