latinica

Др Вера Ошмјански: ЕЛФ у Србији: ставови академске заједнице

Предавање се бави концептом енглеског језика као lingua franca (ЕЛФ), варијетета који одступа од стандардне варијанте британског или америчког енглеског језика. Приписује му се функција помоћног, неутралног језика, којим се у међусобној комуникацији служе говорници различитог порекла. Осим тога, посматра се и као независни варијетет енглеског језика који има своје особености на нивоу лексике, граматике и прагматике у односу на стандардне варијанте енглеског језика.
У првом делу предавања биће размотрен теоријски оквир концепта и појам енглеског језика као lingua franca из лингвистичке, педагошко-дидактичке и социоекономске перспективе. Критички се анализира концепт постојања варијетета енглеског језика као lingua franca са становишта његовог лингвистичког описа, могуће кодификације, сврхе коју има у интернационалној комуникацији, као и могућности превазилажења укорењених, традиционалистичких идеја о енглеском језику.
У другом делу предавања биће представљено истраживање којим су испитани ставови студената и наставника из академске заједнице у Србији према одступањима од језичких правила стандардног британског или северноамеричког енглеског у домену граматике, фонетике и лексике. Резултати дају одговоре на питања у вези са постизањем интеркултуралне компетенције, опонашањем културе изворних говорника и усвајањем њихових културних модела. Размотрене су потребе за развој педагогија прилагођених средини, као и ставови према променама у српском језику под утицајем широке употребе енглеског језика.
На самом крају, дискутоваћемо о потенцијалним импликацијама концепта ЕЛФ на језичку образовну политику у Србији, као и иновацијама у области наставе енглеског језика и креирању језичких материјала.

Др Вера Ошмјански је доцент на Универзитету Сингидунум.

Презентацију са предавања можете видети овде. (N.B. Напомињемо да је презентација, као и сав материјал на сајту, заштићена Creative Commons лиценцом (Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија), под којом се подразумева да је дозвољено умножавање, дистрибуција и јавно саопштавање дела, без прерада, али само у некомерцијалне сврхе и под условом да се наведе име аутора.)

Powered by Bullraider.com