latinica

Мр Наташа Ристивојевић Рајковић: Концептуализација олфакторне перцепције у норвешком и српском језику

Уводни део предавања биће посвећен представљању теорије концептуалне метафоре и поставци когнитивне лингвистике о концептуализацији нашег унутрашњег бића уз помоћ телесног (embodiment). У главном делу предавања ће бити представљено истраживање о метафоричким значењима глагола олфакторне перцепције засновано на језичком материјалу норвешког и српског језика. Полази се од идеје о доминацији визуелног опажања над осталим врстама перцепције изнете у радовима Оке Виберја (Åke Viberg) и Ив Свитсер (Eve Sweetser) и од хипотезе Ив Свитсер о универзалности полисемантичке структуре глагола мирисања. Инспирисано неким критикама оваквог схватања, истраживање има за циљ да на основу испитивања глагола олфакторне перцепције норвешког и српског језика утврди да ли је метафорички потенцијал језичког израза мирисања/одавања мириса потцењен у досадашњим лингвистичким истраживањима.   

Мр Наташа Ристовојевић Рајковић је запослена као асистент на Групи за скандинавске језике на Филолошком факултету у Београду.

Презентацију са предавања можете видети овде. (N.B. Напомињемо да је презентација, као и сав материјал на сајту, заштићена Creative Commons лиценцом (Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија), под којом се подразумева да је дозвољено умножавање, дистрибуција и јавно саопштавање дела, без прерада, али само у некомерцијалне сврхе и под условом да се наведе име аутора.)

Powered by Bullraider.com