latinica

Др Бојана Милосављевић: О категорији учтивости

За успешну комуникацију подједнако су важне и лингвистичка и прагматичка компетенција. Стицање прагматичке компетенције тесно је везано за познавање специфичног комуникативног понашања једне говорне заједнице. Национално комуникативно понашање заснива се на норми и традицији, на националном систему вредности и систему учтивости. Учтивост говорника једног језика не може се измерити или одмерити, али се може описати према одређеним параметрима, на која ће се посебно у овом предавању обратити пажња.
Као категорија, учтивост је била предмет истраживања многих лингвистичких дисциплина. Изучавала се и као језичка универзалија и као комуникативно понашање једне говорне заједнице, а најчешће се компаративно посматрала на нивоу два или више језика.
Циљ овог предавања је да се представе параметри на основу којих се може у контексту учтивости описати комуникативно понашање једне говорне заједнице. Такође се представљају најрелевантније теоријске концепције учтивости засноване на Грајсовим конверзационим начелима и на метафоричном појму лица П. Браун и С. Левенсона.  

Др Бојана Милосављевић је доцент на Учитељском факултету Универзитета у Београду. 

Презентацију са предавања можете видети овде. (N.B. Напомињемо да је презентација, као и сав материјал на сајту, заштићена Creative Commons лиценцом (Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија), под којом се подразумева да је дозвољено умножавање, дистрибуција и јавно саопштавање дела, без прерада, али само у некомерцијалне сврхе и под условом да се наведе име аутора.)

Powered by Bullraider.com