latinica

Међународна летња школа латиноамеричких студија 2018

Пише: Ивана Станковић (мастер филолог)

 

Међународна летња школа латиноамеричких студија 2018 одржана је у Београду и Новом Саду, од 10. до 12. јула, у организацији Друштва хиспаниста Србије. Под слоганом Градимо мостове: Европа и Латинска Америка, школа је други пут заредом окупила младе истраживаче и стручњаке из области хиспанистике, латиноамеричких студија, филозофије, политичких наука, књижевности, права, економије и социологије из читавог света.
Специјални гост овогодишњег Специјалног издања међународне летње школе латиноамеричких студија био је чувени кубански филозоф Раул Форнет-Бетанкур (шп. Raúl Fornet-Betancourt). Професор Бетанкур у свету је познат као творац идеје о интеркултуралном дијалогу из перспективе латиноамеричке филозофије и аутор је више од стотину објављених радова на шпанском и немачком језику.
Колико је Латинска Америка и однос према другим културама занимљива и важна тема, показује чињеница да је школа окупила велики број посетилаца из Србије и иностранства који су током три дана учествовали на предавањима и радионицама:

  • Латиноамеричка мисао у периоду постглобализације – Раул Форнет-Бетанкур, Дејан Михаиловић, модератор: Тијана Чупић
  • Историја и задаци интеркултуралне филозофије – Раул Форнет-Бетанкур
  • Епоха насиља – латиноамеричка перспектива – Дејан Михаиловић, Немања Џуверовић, Ива Чукић, модератор: Тијана Чупић
  • Aspecto transcultural de la traducción literaria – Бојана Ковачевић Петровић
  • Интеркултурална филозофија: филозофија за бољи суживот – Раул Форнет-Бетанкур

Интердисциплинарност, интерактивност и оригиналност само су неке од одлика ове летње школе. Предавања су осмишљена тако да је сваки учесник не само слушалац, већ и равноправан члан групе, који у сваком тренутку може учествовати у дискусији, чиме се омогућава непрестано учење и подстицање полазника на самосталан рад и истраживања након завршетка Летње школе.
Предавања и радионице организоване су на две локације – у Београду и Новом Саду – тако да су учесници из Србије и иностранства имали прилику да кроз разноврсне активности упознају културне знаменитости ових градова и посете значајне установе (на пример, посета Матици српској, Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду и др.). У формалним и неформалним разговорима могли су да вежбају стране језике, а затим и да квалитетно проведу слободно време уживајући у шетњама, дружењу и гастрономским специјалитетима.
Међународна летња школа латиноамеричких студија први пут је одржана 2017. године, када је гост био мексички филозоф и универзитетски професор Орасио Черути-Гулдберг (шп. Horacio Cerutti-Guldberg). И 2017. и 2018. године потпуно је оправдала очекивања: то је школа која открива нове погледе на свет. Уколико желите да обновите стара и стекнете нова знања о Латинској Америци, слушате предавања еминентних стручњака, дискутујете о различитим темама и упознате пријатеље из целог света – пријавите се и постаните део Међународне летње школе латиноамеричких студија.

Powered by Bullraider.com