latinica

XIX. Greifswalder Ukrainicum Internationale Sommerakademie

Пише: МА Драгана Василијевић (докторанд Филолошког факултета у Београду)

 

Више од педесеторо младих истраживача-украјиниста из Немачке, Украјине, Пољске, Италије, Аустрије, Канаде, Индије, Данске, Русије и Србије окупило се у периоду од 11. до 23. августа у маленом источнонемачком граду Грајфсвалду ради учешћа у деветнаестој по реду међународнoj летњoj академији украјинског језика, културе и науке Greifswalder Ukrainicum  у организацији Универзитета у Грајфсвалду и Научног колегијума Алфред Круп (Alfried Krupp Wissenschaftskolleg).
Будући да је грајфсвалдски Украјиникум, уз Летњу школу украјинистике на Харварду, најзначајнији летњи семинар посвећен украјинистичким студијама, процес пријављивања је трајао неколико месеци. Почетком године су организатори објавили тематски фокус и оквирни план рада летње школе, а Фондација Алфред Круп је, као и обично, понудила одређени број стипендија за немачке и стране учеснике. Пошто је број стипендија ограничен, а интересовање за Украјину ове године веће него иначе, ради остваривања стипендије, која подразумева покривање трошкова пута, смештаја и наставе, било је потребно проћи строгу селекцију кандидата, која се вршила на основу биографије, досадашњег успеха у току студија и мотивационог есеја. Пријављени учесници, који нису награђени стипендијом, могли су да се пријаве за летњу школу о сопственом трошку.
Као и претходних година, Украјиникум је конципиран као вишејезична, интердисциплинарна летња школа, па су учесницима били понуђени следећи садржаји:
1) Интензивни курсеви украјинског језика, који су подразумевали трочасовну групну наставу за три нивоа знања језика (почетни, средњи и конверзацијски). За наставу језика су били задужени изворни говорници и дугогодишњи предавачи украјинског језика као страног: др Свитлана Адаменко са Универзитета у Гетингену, мр Вира Маковска са Универзитета у Грајфсвалду и др Оксана Туркевич са ЛНУ „Иван Франко“;
2) Курс др Михаила Минакова Политичка трансформација постсовјетске Украјине и околних земаља на енглеском језику, чији је основни циљ био да представи трансформације украјинског друштва током последње две деценије из интердисциплинарне перспективе;
3) Изборни курсеви књижевности на украјинском и немачком језику. Др Ришард Купидура са Универзитета у Познању је организовао курс посвећен компаративној анализи стваралашта Михајла Коцјубинског и Володимира Виниченка. Курс на немачком језику МА Маркуса Хофмана са Универзитета у Грајфсвалду био је мотивисан двестогодишњицом рођења најзначајнијег украјинског песника Тараса Шевченка и бавио се анализом утицаја Шевченковог стваралаштва на украјинску књижевност у целини.
Предавачи су се трудили да настава буде интерактивна, не у виду класичних предавања, већ кроз дискусију и заједничку анализу материјала које су унапред били послати за читање и припрему.
Поред стандардних курсева, у вечерњим терминима су организована отворена предавања и радионице, које су ове године у великој мери биле концентрисане на актуелна политичка дешавања и перспективе решавања кризе (Волфрам Ребок, Олександра Бајнарт, Катерија Јаковленко, Диана Кли, Ања Ланге, Катерина Мишченко) или на представљање  резултата актуелних украјинистичких истраживања. Свој поглед на украјинистику и преглед потенцијалних праваца истраживања представио је историчар др Андриј Портнов, после кога је уследило предавање др Татјане Хофман посвећено феномену Cultural Cringe у текстовима савремених украјинских писаца: Јурија Андруховича, Миколе Рјабчука и Сергија Жадана, затим предавања др Кристофа Виценрата посвећено украјинском друштву у периоду 1475-1709.
Један од циљева летње школе био је и стварање међународне мреже контаката младих истраживача који се баве проучавањем Украјине из перспективе различитих дисциплина. Због тога је ове године по први пут организовано Open space вече, у оквиру кога су заинтересовани учесници могли да представе пројекте на којима раде или поделе закључке новијих истраживања, добију повратну информацију од колега, научника и професора.
Учешће на грајфсвалдском Украјиникуму ми је било занимљиво не само због могућности да похађам предавања и радионице, који се украјинским темама баве из нешто другачије перспективе, него што је то било случај у току студија, већ и због могућности да упознам бројне мастеранте и докторанде из различитих земаља заинтересоване за украјинистичке студије. Било ми је, такође, веома корисно да посматрам начин предавања искуснијих колегиница на курсу украјинског језика и размењујем методе и идеје са колегама докторандима, који су такође ангажовани у извођењу наставе украјинског језика на својим универзитетима.
Размена идеја, информација о конференцијама, семинарима и курсевима доступним у другим земљама, али и само дружење са младим, перспективним људима који деле моја интересовања су за мене била једно веома пријатно и инспиративно искуство. Организатори су се побринули да нам понуде и неформалне садржаје попут екскурзија, свечаног пријема, опроштајне журке, али и да нас информишу о могућностима даљег усавршавања и учешћа на пројектима на универзитетима и институтима у Немачкој, што ми је било изузетно занимљиво и корисно, будући да планирам да после докторских студија свој живот и рад наставим на немачком говорном подручју.
До тада са нестрпљењем ишчекујем следећи, јубиларни двадесети Украјиникум, као и договорене сусрете и сарадњу са колегама које сам упознала ове године! 

Powered by Bullraider.com