latinica

Генеративна граматика у Вроцлаву

Пише: Анико Ковач (Одсек за англистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду)

 

Летња школа EGG (Eastern Generative Grammar) бави се генеративном граматиком (синтаксом, семантиком и фонологијом). Одржава се сваке године крајем јула и почетком августа. Локација школе се мења, а неке од претходних локација укључују Чешке Будјејовице, Брно и Оломоуц (Чешка), Константу и Клуж (Румунија), Познан и Лублин (Пољска) и Дебрецен (Мађарска). Ове године EGG је био одржан у Вроцлаву, у Пољској.
Процес пријаве почиње у мају када је потребно испунити формулар који се налази на њиховој веб страници. Приликом пријаве осим основних података потребно је назначити ниво знања и укратко описати област интересовања, разлог пријављивања и шта очекујете од школе. У следећих месец дана организатори шаљу обавештења о томе ко је примљен и ко је добио стипендију, а затим креће круг потврђивања присуства који се састоји од слања мејла организаторима. Након тога је потребно испланирати пут, резервисати и купити карте, пронаћи друштво за пут (информације о осталим полазницима су доступне на сајту, па је организација заједничког пута утолико лакша).
Током школе, дневно постоји четири до пет термина предавања, а паралелно се одржава неколико курсева, углавном из различитих области. Уколико вас занима једна област, највероватније стижете на сва предавања која су вам од интереса, међутим, ако вас интересује више области, могуће је да ћете морати да се определите за једну од понуђених опција у датом термину. Постоје два типа курсева: уводни, намењени онима којима је област генеративне граматике непозната, и истраживачки, намењени онима који већ имају неку основу из области генеративне граматике и баве се углавном уже стручним темама. Тако се ове године од уводних предавања могао слушати Увод у синтаксу, Увод у синтаксичку локалност, Увод у семантику и прагматику, Увод у теорију оптималности и Увод у фонологију управљања. У оквиру истраживачких курсева полазници су имали могућност да дискутују о темама из области наносинтаксе, паралелно на нивоу синтаксе и семантике раде на феноменима анафоре, логофоре и индексикалности, баве се темама из фазне теорије, као и да слушају предавање о методама у експерименталној фонологији.
Школа је бесплатна, плаћају се само трошкови смештаја, а постоји и могућност стипендирања и рефундирања путних трошкова. Предавачи су или већ позната имена са светских универзитета или млади истраживачи на челу савремених истраживања. Оно што је интересантно у вези са школом је то што се њена организација заснива на доброј вољи како организатора, тако и професора који долазе да предају. Управо због тога су сви професори веома приступачни полазницима школе и увек је са њима могуће продискутовати о некој од актуелних тема, неким детаљима предавања, нечему на чему тренутно радите или о било чему другоме што вам падне на памет.
Оно што је још битно напоменути јесте да се осим званичног дела предавања организују и разне заједничке активности од групних дискусија до дружења, излазака, излета, обилазака и слично. Профил људи који похађају школу веома је разнолик: млађи и старији, студенати основних студија и докторанти, па чак и запослени у струци, вредни и мало мање вредни, повучени и друштвени... Управо ово богатсво различитих карактера, интересовања, мишљења, схватања и свега другог чини да се свако осети добродошлим и пронађе људе сличних или баш различитих интересовања, информише се о томе шта други раде, о могућностима које постоје, па чак није ни ретко да након школе дође до заједничке сарадње или нових, трајних пријатељстава.

Powered by Bullraider.com