latinica

II Карловачки дани слободне мисли: Перцепције другог као другачијег

Пише: Жељка Докоза (Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет, Одсек за германистику)

 

II Карловачки дани слободне мисли одржани су од 3. до 5. јуна 2016. године у Сремским Карловцима. Организатор овог међународног интердисциплинарног студентског скупа је Центар за афирмацију слободне мисли, уз подршку Општине Сремски Карловци и Завода за културу Војводине.
Андреа Ратковић, председница Организационог и програмског одбора, отворила је овогодишњи скуп и поздравила све присутне, а након тога уследила је пројекција два кратка документарна филма о прошлогодишњим Карловачким данима.
Изузетно занимљива и актуелна тема овогодишњег скупа, Перцепције другог као другачијег, изазвала је интересовање студената основних, мастер и докторских студија са Универзитета у Новом Саду, Београду, Крагујевцу, Нишу, Загребу, Осијеку, Бања Луци, Берлину и Лондону. Своје радове презентовало је око 30 учесника различитих друштвено-хуманистичким усмерења, као што су филозофија, лингвистика, књижевност, методика наставе страног језика, социологија, антропологија, уметност итд.
Неки од учесника скупа који су се посебно истакли својим радовима јесу:
Мина Лукић: Not all those who wander are lost: u traganju za Tolkinovom srednjom zemljom i novim „drugim mestima”,
Емилија Гагрчин: Пред вратима Европе: метафоре о Европској унији у српском политичком магазину НИН-у,
Михаило Стојановић: Проблем тумачења философије у раном средњем веку,
Стефан Тодоровић: Употреба језичких јединица као маркера обезличавања дискурса у језику јавне комуникације.
Сваки од излаганих радова имао је нешто специфично, нешто своје, а опет, све их је повезала иста тема: Перцепције другог као другачијег. Битно је истаћи да је сваки од радова изазвао и одличну реакцију слушалаца, тако да су  вођене сјајне дискусије.
Поред излагања студената, сви учесници су имали прилику да присуствују позваном предавању др Александре Ђурић Боснић О деконструкцији ксенофобије, које је у свом фокусу имало маркирање простора интеркултуралне комуникације као глобалне социо-културолошке супротстављености једнозначности, затворености, ксенофобичности, стигматизацији и другим идеологизованим праксама. Поред тога, у оквиру скупа уприличена је пројекција изванредног документарног филма др Николе Кнежевића под називом Религије, национализам и култура сећања, који се бави ратом у бившој СФРЈ почетком деведесетих година, при чему је  посебна пажња усмерена на улогу коју су религије и национализми имали у овом рату. Након пројекције филма, сви присутни су били под јаким утиском и уследила је дискусија. У закључку више него богате и стручне дискусије млађих и старијих колега, али и пристуних слушалаца дошло се до закључка да је за разумевање тих догађаја неопходно познавати шири контекст, те би, у намери да се избегне субјективни приступ, стога и ненаучно сагледавање, ваљано било приступити објективно, с обзиром на то да емотивна компонента острашћује.
Скуп је обогатила и изложба фотографија Самире Улејле под називом Разоткривање културног богатства. Представљено је двадесетак документарних фотографија Самире Улејле насталих током њених путовања по Африци, Азији и Средњој Америци. Циљ ове изложбе је, не само представљање мање познатих културних заједница, већ и откривање и прихватање другог као другачијег.
Трећи дан скупа био је више неофицијалног карактера, намењен сумирању утисака о конференцији, те су тако  учесници могли да, по жељи, размене своја искуства и на округлом столу под називом Високо образовање: изазови, могућности и искуства у пракси, разматрајући положај високог образовања из перспективе студената различитих факултета и дисциплинарних усмерења. У више него пријатељској и опуштеној атмосфери, учесници су имали прилику и да дају предлоге за тематски оквир наредног скупа. Такође, последњег дана скупа био је уприличен обилазак Сремских Карловаца, као и посета локалној винарији "Веритас".
Након сва три дана скупа добили смо једну прелепу слику најразличитијих боја које чине савршену целину. Надамо се да ће следећи скуп, III Карловачки дани слободне мисли, привући пажњу још већег броја учесника и да ће слика о њима бити још богатија. С тим у вези, на сајту ЦЕЗАСМ-а могуће је погледати детаљне информације о овоме скупу, а постављена је и телевизијска репортажа о овом догађају

Powered by Bullraider.com