latinica

СтуЛиКон 2014

Пише: Нермина Чордалија (Филозофски факултет Универзитета у Сарајеву)

 

Након Београда 2011. и Загреба 2013. године, трећа Студентска лингвистичка конференција (СтуЛиКон) одржана је на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву од 25. до 27. априла 2014. године. Организациони одбор Стуликона 2014 чинили су бивши и садашњи студенти језичких усмјерења Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву. Партнер Конференције био је Филозофски факултет Универзитета у Сарајеву, а остали спонзори Интернационални Бурч универзитет и Опћина Центар.
На свечаној церемонији отварања ријеч су имали продеканеса за наставу и студентска питања на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву, проф. др. Лидија Звачко, виши асистент на Катедри за језик Одсјека за англистику Филозофског факултета, мр. Селма Ђулиман, те проректор за научна истраживања и међународну сарадњу Интернационалног Бурч Универзитета у Сарајеву, проф. др. Азамат Акбаров. На уводној церемонији ријеч је имала и Александра Пешић, предсједница Друштва младих лингвиста у Београду, које је присутне упознала са радом Друштва. Након уводних поздрава услиједило је почасно предавање вишег асистента Селме Ђулиман под насловом Humour is No Laughing Matter.
На Конференцији су се представила седамдесет и два студента из области језика из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Косова и Македоније. Учесници су били студенти додипломских, дипломских те докторских студија. Представљена су шездесет и два рада из области фонетике, фонологије, морфологије, морфосинтаксе, дескриптивне и генеративне синтаксе, семантике, прагматике, анализе дискурса, социолингвистике, фразеологије, семиотике, хисторије језика, лексикологије, ономастике, компјутерске лингвистике, дијалектологије, стилистике те примијењене лингвистике. Званични језици Конференције били су сви јужнославенски језици и енглески језик.
Презентације излагача биле су подијељене у двије секције. Главну секцију чинила су предавања учесника са седамнаест универзитета чији су апстракти радова добили позитивну рецензију Организационог одбора и који су самим тиме били позвани да радове представе на Конференцији. Другу секцију чинила су предавања бх. студената чији радови нису морали проћи кроз процес селекције, већ су само прегледани и сугестије учињене. Организациони одбор се одлучио на овај корак како би привукли што већи број бх. студената да се пријаве на Конференцију и како би охрабрили развој лингвистике као науке у Босни и Херцеговини. Ова се метода показала успјешном. Обје секције су биле подијељене тематски. Програм можете видети овде.
Програм Конференције такођер је укључио представљање часописа Balkan Express. У петак, 25. априла, колеге и колегице из Клуба студената јужне славистике А-302 са Филозофског факултета у Загребу упознали су аудиториј са радом свога Клуба и резултатима њиховог вриједног рада.
Организациони одбор је у сарадњи са хостелом Франз Фердинанд учесницима омогућио разгледање града и његових хисторијских и културних знаменитости, те групни излазак у петак и суботу навечер ради дружења, размјене искустава и идеја. Организатори су у суботу 26. априла, организовали састанак поводом формирања сталног одбора који би осигурао да идеја Стуликона буде реализирана сваке године. Између осталог, на састанку је предложено да наредни Стуликон буде организиран у Скопљу и први кораци у организацији су већ учињени. 

Powered by Bullraider.com