latinica

Међународна студентска конференција "Јучер, данас, сутра - славистика"

Пишу: Оливера Радовић и Викторија Шкорућак (Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу)

 

Међународна студентска конференција Јучер, данас, сутра – славистика одржана је у периоду од 9. до 11. листопада 2013. године на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу. Организатор Конференције био је Клуб студената јужне славистике А-302. Конференција је била намијењена младим славистима из земаља регије, из свих славенских земаља, али и шире. Од свеукупног броја пристиглих радова одабрано је 36 радова из подручја језика, књижевности и интердисциплинарног подручја. Клуб студената јужне славистике А-302 протеклих је година организирао једну конференцију (Млади слависти, 2008) те два фестивала славенских култура (Славистички дух, 2009. и Славистика у Еуропи, 2010) с истим циљем – створити простор на којему ће се млади слависти моћи изразити, размијенити своја искуства, мишљења и ставове. Жеља је била да се овогодишњом Конференцијом настави та традиција.
Конференција је свечано отворена уводним речима предсjеднице организацијског одбора, Јање Ковач, и пленарним излагањем прочелника Одсјека за јужнославенске језике и књижевности, Звонка Ковача. У три дана трајања Конференције на округлом су столу своје радове представили излагачи са 19 свеучилишта из 9 земаља. Након излагања сваког рада било је предвиђено вријеме за постављање питања, а неколико је радова изазвало и веће занимање присутних, из којег је произишла занимљива и конструктивна расправа. За ред и програм округлог стола побринули су се модератори, Крешимир Бобаш и Дамир Краљ. Након сваке секвенце излагања слиједила је пауза уз пригодни домјенак. Послије треће секције услиједило је свечано затварање скупа, додјела потврда о судјеловању и завршно излагање једног од модератора и организатора Конференције, Крешимира Бобаша, уз свођење утисака и договарање даљње сурадње међу судионицима. Конференција је била отворена за све заинтересиране слушатеље. Богати спектар тема које покрива задани наслов Конференције имао је за циљ промишљање и приказ положаја славистике као друштвене знаности, која може бити изразито широка, ако се схвати компаративно и интердисциплинарно, али и уска, ако се проматра само кроз националну призму. Очекује се да представљени радови буду објављени у зборнику до краја 2013. године.
Конференција је била попраћена изложбом фотографија и поезије под називом Балкан у ријечима и бојама, која је била постављена у предворју Књижнице Филозофскога факултета. Аутори чије су фотографије биле дио поставе различитих су година, националности, занимања и погледа на свијет те су, без обзира на своје професионално или аматерско бављење фотографијом, дали властито виђење Балкана и конципирања његових граница. Поезија представљена на изложби одабрана је из пристиглих радова за Балкан Експрес, часопис за јужнославенске језике, књижевности и културу, који издаје Клуб студената јужне славистике А-302.
Жеља организатора Конференције била је да на једном мјесту окупе колеге/ице који студирају славистику или се њоме баве интердисциплинарно, те да покрену дијалог међу колегама/ицама који долазе из различитих средина, с различитим ставовима те теоретским погледима и традицијама. С обзиром на одличан одазив публике, излагача, медија и осталих, те на бројне покренуте расправе, планове и идеје, можемо рећи да је Конференција била изузетно успјешна. 

Powered by Bullraider.com